Echo's en onderzoek

Voor actuele informatie van de rijksoverheid, zie www.pns.nl
https://www.pns.nl/documenten/folder-zwanger

Verschillende soorten echo's

Wil je graag 1 of meerdere echo’s? Onderstaande echo's zijn mogelijk:

  • Vitaliteitsecho; rond 8 weken.
  • Termijnecho; tussen de 10-12 weken.
  • 13 weken echo; tussen de 12+3-14+3 weken.
  • 20 weken echo; tussen de 19-20 weken.

Deze echo's worden verzorgd door collega Ela Vister (termijnecho) of door echocentrum Esperance. Een doorverwijzing voor een echo maak ik voor jullie.
In Nijmegen kun je voor de termijnecho en 13 weken echo ook naar Echopraktijk Vita Bella

Onderzoek van de ongeborene:

Je kunt laten onderzoeken of het kind in uw buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.
Er zijn twee soorten screening:
1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test ).
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.
Je beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen.
Graag informeren we over de mogelijkheden van prenatale screening. Als je wilt, krijg je hier tijdens het eerste bezoek een uitgebreid gesprek over (counseling).
Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte ) screeningen.

Bloedonderzoek

  • De bloedgroep: A, B, AB of O
  • Rhesus D-negatief of Rhesus c-negatief bent
  • Antistoffen tegen bloedgroepen die je zelf niet hebt
  • Of je besmet bent met een van de infectieziekten hepatitis B, hiv of syfilis (lues)
  • Je ijzergehalte (hb) en suikergehalte (glucose)

NIPT

Je kunt kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) als je tijdens de zwangerschap al wilt weten of je kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Iemand wordt daarmee geboren. Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen. Edwardssyndroom en patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom. Het zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte.

De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden. Dit heet nevenbevindingen. Je kiest zelf of je deze wilt weten.
https://www.pns.nl/documenten/folder_de_nipt

De 13 wekenecho?

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. U kiest zelf of u de 13 wekenecho wilt. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft.

De 20 wekenecho?

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind. U kiest zelf of u dit onderzoek wilt. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten.

De 20 wekenecho en de 13 wekenecho lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Maar er zijn ook verschillen.

Kijk vooral op de website van de rijksoverheid:
https://www.pns.nl/prenatale-screeningen
https://www.pns.nl/documenten/folder-de_13_wekenecho_en_de_20_wekenecho
Op deze website worden alle mogelijke onderzoeken uitgebreid beschreven.

Hielprik en de gehoortest

Met het hielprikonderzoek kunnen ernstige ziekten worden ontdekt. Deze zijn meestal niet te genezen, maar wel te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Als een ziekte snel na de geboorte wordt ontdekt, kan de behandeling ook snel beginnen. Dit kan ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van uw kind voorkomen.
Uw kind krijgt de hielprik in de eerste week na de geboorte. Een medewerker van de jeugdgezondheidszorg komt daarvoor bij u thuis. Soms wordt er van tevoren een afspraak gemaakt, maar vaak komt de medewerker gewoon langs.

Een kind dat niet goed kan horen, kan ook niet goed leren praten. Goed kunnen horen en praten is belangrijk om contact te maken met andere mensen. En om te kunnen leren. Als een kind niet goed kan horen is vaak een behandeling mogelijk. Hoe eerder de behandeling begint, hoe beter het kind kan leren praten.
https://www.pns.nl/documenten/hielprik-en-gehoortest-bij-pasgeborenen

 

Onderwerpen om je de komende tijd in te verdiepen: